VASAROS LAIKOTARPIU UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR AIDS CENTRO MEDIKAI PATARIA:

Vasaros laikotarpiu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pataria:

maistą ruoškite tik švariomis rankomis;

vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu;

pagaminę maistą, nuvalykite visus virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus;

nuolat nukenksminkite kempinėles, šluostes, jas virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus;

maistą gaminkite ir laikykite taip, kad bakterijos, esančios žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo;

žalią mėsą, žuvį, daržoves, gatavus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių;

šaldytuve maistą laikykite taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žaliais produktais;

gyvūninės kilmės produktus (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.) gerai išvirkite ar iškepkite (bakterijos žūva jau 70°C temperatūroje);

🍒nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Maistą geriausia laikyti šaltai. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 °C temperatūroje;

šaldytuve ilgiau stovėjusį maistą prieš vartojimą pakaitinkite;

nevartokite pasenusio, su pasibaigusiu galiojimo terminu, maisto;

atitirpinkite užšaldytą maistą šaldytuve, o ne kambario temperatūroje;

Plačiau – http://www.ulac.lt/lt/naujienos/pranesimai-spaudai/vasara-registruojama-daugiau-per-maista-plintanciu-zarnyno-infekciju

 

Random Posts