TRICHINELIOZĖ – VIENA SUNKIAUSIŲ PARAZITINIŲ LIGŲ

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užregistruoti devyni trichineliozės atvejai. Visi susirgusieji trichinelioze užsikrėtė vartojant namuose užaugintos kiaulės mėsą, kuri nebuvo patikrinta veterinarijos laboratorijoje. Pernai per tą patį laikotarpį susirgimų trichinelioze neužregistruota.

Trichinelės – tai mažytės kirmėlytės, kuriomis žmonės įprastai užsikrečia valgydami užkrėstą kiaulieną arba šernieną. Patys gyvuliai trinchinelėmis užsikrečia nuo pastipusių graužikų. Inkapsuliuotos mažytės trichinelių kirmėlaitės kaupiasi gyvulio raumenyse. Suvalgius nepakankamai termiškai apdorotos užkrėstos mėsos, kirmėlyčių kapsulės patenka į žmogaus skrandį ir ten išsilaisvina. Patekusios į plonąją žarną, trinchinelių patelės subręsta per porą dienų ir apsivaisinusios pradeda brautis į plonosios žarnos limfagysles. Savaitės laikotarpyje patelės padeda mažytes 0,1 mm lervutes. Per mėnesį viena patelė gali pagaminti apie 1500 lervučių, kurios su krauju ir limfa yra išnešiojamos po visą organizmą. Dažniausiai lervos pažeidžia galūnių raumenis, diafragmą, liežuvį, akių, krūtinės ląstos ir tarpšonkaulinius raumenis. Raumenyse esančios lervos sukelia raumens uždegimą. Užsikrėtus, pirmieji ligos požymiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų. Tai priklauso nuo užkrėstos mėsos valgymo dažnumo ir kiekio, mėsos paruošimo būdo (rūkyta, sūdyta, kepta ar žalia), patekusių lervų skaičiaus ir jų gyvybingumo bei žmogaus individualaus jautrumo infekcijai. Liga pasireiškia įvairiais požymiais. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis (1–2 savaites po užsikrėtimo), atsiranda veido ir akių pabrinkimai (edemos), vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga. Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas. Esant lengvai infekcijai, ligos simptomų gali ir nebūti. Vaikams dažniau nei suaugusiesiems trichineliozės eiga būna lengva. Trichinelių lervos  yra labai atsparios. Pūvančioje mėsoje jos išbūna gyvybingos 138 dienas, iki -15°C šaltyje – 40 dienų. Sušaldytoje iki -18°C mėsoje trichinelių lervos žūva per 10 dienų. Sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūva tik viršutiniuose sluoksniuose. Net verdant ar kepant didelius gabalus, jų viduje trichinelės išlieka gyvos.

Kad išvengti užsikrėtimo trichinelioze, specialistai rekomenduoja: visada ištirti nuosavame ūkyje užaugintų kiaulių, sumedžiotų šernų mėsą dėl trichineliozės; nevartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos; nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos; ūkiuose naikinti peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje; nešerti kiaulių sumedžiotų arba kritusių laukinių gyvūnų lavonais ir skerdienos atliekomis.  Svarbus ir mėsos paruošimo būdas. Mėsą geriausia virti ar troškinti pakankamai ilgai, supjausčius ją nedideliais gabaliukais. Nereikėtų bijoti pirkti mėsos iš parduotuvių, nes visa mėsa bei jos gaminiai į prekybą patenka patikrinti dėl trichineliozės.

Straipsnyje panaudota Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Gintarė Pralgauskienė

 

 

Random Posts