ŠVIEŽIAS DARŽOVES IR VAISIUS ATSINEŠUS Į NAMUS PIRMASIS IR PAGRINDINIS REIKALAVIMAS YRA JŲ PLOVIMAS

Neturi reikšmės, iš kur Jūs atsinešėte šiuos gardėsius: iš nuosavo sodo, parduotuvės, turgaus, patikimo ūkininko. Bet kuriuo atveju atsisakykite minties suvalgyti vaisių ar daržovę tinkamai nenuplovę: tai ne tik žalinga, bet ir pavojinga Jūsų sveikatai.
Ir vaisiai, ir daržovės turi savybę rinkti savo paviršiuje dulkes, vabzdžius, kenksmingus mikroorganizmus (patogenus), pesticidus ir kt. Patogenai gali patekti iš mėšlo, kuris naudojamas kaip organinė trąša ekologiniame ūkyje, iš liekamojo vandens; po sąlyčio su gyvūnais ir vabzdžiais; gabenant maistą iš ūkio ar sodo į parduotuvę ar namus. Ir vaisiai, ir daržovės gali būti užteršti derliaus nuėmimo, perdirbimo, gabenimo ir paruošimo metu, nes kontaktuoja su per orą pernešamu nuodingu užkratu, su skirtingais paviršiais ir derliaus surinkėjų rankomis. Neužmirškime, kad ir vaisiai, ir daržovės auginami naudojant pesticidus, kurie apsaugo nuo vabzdžių, bet ir turi savo labai nepageidautiną galimą poveikį žmogaus organizmui, kuris mažinamas kruopščiai nuplovus vaisių ar daržovę. Štai kodėl neužmirškite ir netingėkite nuplauti ir vaisių, ir daržovę prieš valgydami.

KAIP TEISINGAI NUPLAUTI VAISIŲ IR DARŽOVĘ PRIEŠ VALGANT?
Švariomis rankomis arba tam tikslui skirtu švariu šepečiu nušveiskite vaisių ar daržovę po tekančiu vandeniu, pašalindami matomus nešvarumus. Galima vaisių ar daržovę pamirkyti keletą minučių vandenyje su geriamosios sodos žiupsneliu.
NIEKADA nenaudokite ploviklio arba muilo vaisiui ar daržovei plauti, nes nėra nė vieno mokslinio įrodymo, kad ploviklis arba muilas yra veiksmingesnis už paprastą vandenį.

KELETAS PATARIMŲ, KAIP APSAUGOTI SAVO SVEIKATĄ VIRTUVĖJE:
• prieš pradėdami vartoti maistą, visada plaukime rankas;
• būtinai išmeskime lapinių daržovių, pvz. salotų ir kopūstų, išorinius lapus;
• nusausinkime plautus vaisius ir daržoves popieriniu rankšluosčiu arba švariu medžiaginiu rankšluosčiu.

NEUŽMIRŠKIME, KAD
• nulupti arba supjaustyti vaisiai ir daržovės turi būti nedelsiant suvartoti, nes supjaustyti jie ne tik praranda spalvą (oksidaciniai procesai) – iš jų išbėga sultys, dėl to prarandamas stangrumas ir vaisius ar daržovė greitai vysta;
• nesuvartojus per trumpą laiką, didėja mikroorganizmų atsiradimo rizika vaisiaus ir daržovės paviršiuje, o tai irgi neigiamai veikia mūsų sveikatą.

 

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informaciją

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Skaistė Norvaišienė

Formos viršus

Random Posts