SVEIKATAI PALANKIOS MITYBOS MOKYMAI VENTOS GIMNAZIJOJE

Ne paslaptis, kad sveikos mitybos įpročiai susiformuoja jau vaikystėje, todėl labai svarbu juos diegti ir formuoti ankstyvame amžiuje, nes vaikai per mažai vartoja vaisių ir daržovių, grūdinių produktų, per daug riebalų, cukraus, užkandžiauja saldžiai, mėgsta greitą maistą, nesilaiko maitinimosi režimo.
Š. m. sausio 4 d. Ventos gimnazijoje vyko visos dienos mokymai, skirti technologijų, biologijos ir pradinių klasių Akmenės rajono mokytojams, sveikatai palankios mitybos tema.
Mokymų tikslas – mažinti sveikatos netolygumus, formuojant tikslinių gyventojų grupių sveikos mitybos įpročius ir gerinant sveikatą.
Uždaviniai:

  1. organizuoti ir vykdyti tikslinių gyventojų grupių sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gaminimo mokymus;
  2. pagerinti tikslinių gyventojų grupių sveikatos bei mitybos raštingumą ir sukurti pagrindą tolesniam jų sveikos gyvensenos įgūdžių formavimui bei sveikatos gerinimui.

Mokymų teorinėje dalyje kalbėta apie:

  • maisto alergijas, dietų reikšmę ir riziką, valymo sutrikimus;
  • antsvorio ir nutukimo paplitimą bei profilaktiką, KMI;
  • sveiką mitybą ir lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su mityba, prevencija;
  • sveikatai palankius maisto produktus, maisto produktų ženklinimą;
  • sveikatai palankaus maisto gaminimo principus ir patiekimą.

Praktiniame sveikatai palankaus maisto gaminimo procese, mokytojai gamino ir degustavo šiuos patiekalus:

  • Plikyta avižinių dribsnių košė su vaisiais ir riešutais.
  • Orkaitėje kepti avinžirnių kotletukai su daržovių salotomis.
  • Desertas su maskarponės sūriu.

Iš viso mokymuose dalyvavo 26 mokytojai iš Ramučių, Akmenės, Ventos, Papilės, Kruopių ugdymo įstaigų. Dėkojame visiems dalyviams.

Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Jagminienė

Random Posts

Parašykite komentarą