SPALIO 16-ĄJĄ PAMINĖSIME PASAULINĘ MAISTO DIENĄ

 

Pasaulinė maisto diena švenčiama kiekvienais metais spalio 16 d. Šią šventę 1979 metais pasiūlė švęsti Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO – Food and Agriculture Organisation).

Pasaulinė maisto diena kasmet minima daugiau nei 150 šalių. Šios dienos minėjimo tikslas – informuoti visuomenę apie skurdo ir bado problemas pasaulyje, kovoti su badu, plėsti žemės ūkį.

Lietuvoje ir kitose šalyse atliktais tyrimais nustatyta, kad apie 70 % visų lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą ar tam tikrų tipų vėžį, priežastis – netinkama, neracionali ir nesveika mityba.

SVEIKOS MITYBOS PRINCIPAI

 Neabejotinai, žmonių sveikatai turi įtakos ne tik saugus maistas, bet ir sveika mityba.

Nevertėtų pamiršti, kad jei mūsų mityba atitiks sveikos mitybos principus ir taisykles, tai ji ne tik padės išvengti kai kurių ligų, bet ir padės stiprinti sveikatą.

Yra keletas sveikos mitybos principų, kurių laikymasis padeda sveikai maitintis. Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Tačiau nėra nei vieno maisto produkto, kuriame rastume juos visus.

Todėl labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų:

– maisto įvairumo (vienas pagrindinių sveikos mitybos principų );

– nuosaikumo ( jei laikysimės šio principo,  išvengsime daugelio ligų, susijusių su netinkama mityba), svarbu ne tik nepersivalgyti, tačiau ir žinoti, jog net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą įtaką mūsų sveikatai;

– subalansuotos mitybos, rūpinantis savo sveikata svarbu rinktis tinkamą riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų santykį bei optimalų energijos kiekį maisto produktuose.

 

Informacinis šaltinis: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-10-17-spalio-16-aja-pamineta-pasauline-maisto-diena/89489

Parengė: Justina Kazickaitė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

 

Random Posts