SALMONELIOZĖ – dažniausia per maistą plintanti liga

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumo salmonelioze rodiklis padidėjo 23 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Šiltasis metų laikas yra labai palankus įvairioms bakterijoms (ypatingai salmonelėms) plisti.  Tai viena dažniausiai pasitaikančių maisto toksinių infekcijų, kurią sukelia bakterijos, vadinamos salmonelėmis.

Salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama valgant  jomis užkrėstą maistą, dažniausiai jautieną, vištieną, kiaušinius, pieną. Sukėlėjų apkrėstos vištos gali dėti ir bakterijomis užterštus kiaušinius. Bakterijomis  taip pat galima užsikrėsti, kai maistą ruošia sergantis, apsikrėtęs žmogus, kuris išėjęs iš tualeto nenusiplauna rankų. Pabuvus užkrėstam  maistui  šiltoje aplinkoje, bakterijos greitai dauginasi, tačiau maistas dėl to savo išvaizdos nepakeičia ir neatrodo sugedęs. Jau paruoštas vartojimui maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir  liečiasi su žaliu maistu. Dažnai salmonelioze užsikrečia grupė žmonių, valgiusių tą patį, salmonelėmis užkrėstą maistą viešo maitinimo įstaigose, kolektyvuose.  Salmonelėmis taip pat galima užsikrėsti  paglosčius  užsikrėtusį naminį  gyvūną ir nenusiplovus rankų (ypač  paukščius). Ypatingai reikia stebėti vaikus, kurie paglostę gyvūną turėtų visada nusiplauti rankas.

Užsikrėtusiam žmogui liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Ligos profilaktikai labai svarbi asmens rankų higiena, tinkamos sąlygos ruošiant maistą. Norint išvengti užsikrėtimo salmonelioze, rekomenduojama:

  • Nevartoti žalio ar nepakankamai termiškai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.
  • Vengti kryžminio maisto užteršimo.
  • Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze.
  • Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis.
  • Tinkamai tvarkyti kiaušinius ir jų produktus.
  • Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val. Nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą laikyti šaltai, kad bakterijos negalėtų jame Nesuvalgytą maistą prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.
  • Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.
  • Priminti vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.
  • Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir negaminti maisto kūdikiui. Saugiausias maistas kūdikiui yra motinos pienas, kuris apsaugo ir nuo kitų ligų.
  • Žalią mėsą, kiaušinius laikyti šaldytuve ir atskirai nuo kitų produktų.
  • Pagaminus maistą nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus.
  • Kuo dažniau, kruopščiai plauti rankas. Rankų higiena – pagrindinė profilaktikos priemonė, mažinanti infekcijos plitimo riziką.

 

Panaudota Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pateikta informacija.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Gintarė Pralgauskienė

 

Random Posts