Rugpjūčio 1 – 7 dienomis minima Pasaulinė kūdikių maitinimo krūtimi savaitė

Rugpjūčio 1 – 7 dienomis yra švenčiama Pasaulinė žindymo savaitė. Daugiau nei 170 šalių yra pasirašę INNOCENTI deklaraciją, kurioje šalys įsipareigoja skatinti ir remti žindymą bei pabrėžiama neabejotina žindymo nauda vaiko ir motinos sveikatai.

Žindymas krūtimi – geriausias natūralus naujagimių ir kūdikių maitinimo būdas, nes kiekvienos motinos pieno sudėtis yra unikali, atitinkanti vaiko poreikius. Beje, pats žindymo procesas yra natūrali įsčiose prasidėjusio glaudaus motinos ir vaiko ryšio tąsa.

Žindymas dar vadinamas natūraliu maitinimu, nes pati gamta sukūrė ir milijonus metų tobulino būtent tokį būdą aprūpinti kūdikį visada šviežiu, šiltu ir švariu visaverčiu maistu. Iš motinos pieno medžiagų auginamos mažojo žmogaus kūno ląstelės, jis teikia energiją naujai gyvybei ir saugo nuo infekcijų ir daugelio kitų ligų.

Kūdikio maitinimas gali būti natūralus, mišrus arba dirbtinis:

  • Natūralus – maitinama motinos pienu pagal kūdikio poreikį, retkarčiais – skysčiais, papildomai duodama tik vitaminų nustatytomis valandomis.
  • Mišrus – maitinama ir motinos pienu, ir dirbtiniais mišiniais ar svetimos motinos pienu.
  • Dirbtinis – motinos pieno vaikas negauna.

Kodėl verta kūdikį maitinti krūtimi?

Nauda atžalai:

  • Motinos pienas patenkina visus mažylių maitinimo poreikius pirmąjį gyvenimo pusmetį.
  • Iki 6 mėnesių kūdikio virškinimo traktas yra nepakankamai išsivystęs ir nepasirengęs priimti jokio maisto, tik motinos pieną.
  • Motinos pienas pritaikytas naujagimio virškinamajam traktui – labai greitai virškinamas ir pasisavinamas.
  • Motinos pienas kur kas geriau virškinamas nei mišinėliai, jis sumažina vidurių užkietėjimo, pilvo dieglių ir viduriavimo tikimybę.
  • Motinos piene esančių baltymų, angliavandenių, riebalų, kt. maisto medžiagų kiekis ir kokybė yra būtent tokia, kokių reikia naujagimiui.
  • Motinos piene yra naujagimiui reikalingų hormonų, fermentų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų: fermentas lipazė padeda suvirškinti riebalus, laktoferinas padeda įsisavinti geležį, bifidus faktorius – skatina laktobacilų dauginimąsi žarnyne.
  • Krūties čiulpimas kūdikiui yra būtinas bendraujant su mama. Pirmus mėnesius kūdikis neatskiria savo asmenybės nuo motinos asmenybės ir jos krūties.
  • Kūdikių, žindytų krūtimi, intelekto koeficientas žymiai didesnis už nežindytų kūdikių. Taip yra dėl to, kad motinos piene esantys įvairūs augimo faktoriai, taurinas svarbūs nervų sistemos vystymuisi.
  • Kūdikiai, maitinti mamos pienu, užauga judresni, aukštesni, tvirtesni ir sveikesni. Jie rečiau serga ausų infekcijomis, gastroenteritu, plaučių uždegimu, kūdikių diabetu ar smegenų žievės uždegimu, negu vaikai, maitinti iš buteliuko.
  • Krūtimi žindomų kūdikiams kyla mažesnė alergijos rizika, net jei šeimoje kažkas buvo alergiškas.
  • Nepalo mokslininkų pateiktais tyrimo duomenimis, naujagimio pamaitinimas krūtimi nepraėjus valandai nuo jo gimimo sumažina kūdikių mirties riziką.
  • Motinos pienas yra švarus, reikiamos temperatūros, ekonomiškas.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kūdikius maitinti išskirtinai tik motinos pienu iki 6 mėn. amžiaus. Vėliau iki vienerių metų amžiaus primaitinti mišiniais ir įvedinėti į mažylio mitybos racioną įvairius maisto produktus. Nėra nustatyta, kad ilgesnis nei vienerių metų vaiko maitinimas motinos pienu galėtų būti kenksmingas vaikui ar pačiai mamai.

Visame pasaulyje medikai ir vaikų priežiūros specialistai rekomenduoja rinktis tik natūralų maitinimą. Tik tais atvejais, kai jis yra neįmanomas dėl motinos ar vaiko ligų, pieno trūkumo, pereiti prie maitinimo mišiniais ar kitos moters pienu. Nors šiuolaikiniai pieno mišiniai ir yra sukurti stengiantis kuo labiau priartėti prie natūralaus motinos pieno, dar nė vienas mišinys, deja, negali jo pakeisti.

 

Daugiau informacijos rasite: http://www.who.int/about/agenda/health_development/events/innocenti_declaration_1990.pdf

http://www.lsveikata.lt/lietuvos-sveikata-archyvas/naujienos-lietuvoje/motinos-pienas–geriausias-natralus-kdikio-maistas.html

 

Parengė: Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Kazickaitė

 

Random Posts