PASIRUOŠKIME PAVASARIO ALERGIJOS SEZONUI

                                 PASIRUOŠKIME PAVASARIO ALERGIJOS SEZONUI

Jei esate iš tų žmonių, kurie kenčia nuo pavasarinės alergijos, jums šiais metais gali grėsti didesni negalavimai dėl šios problemos. Žiedadulkių sezonas ankstėja ir jų kiekis ore kiekvieną pavasarį dėl klimato kaitos didėja. Nieko nelaukdami pasinaudokite visuomenės sveikatos specialistų patarimais:

♦ Patikėkite namų valymo darbus kažkam kitam. Nevalytos patalpos – didžiausias alergenų šaltinis. Pagal galimybę namų valymo darbus perleiskite kitiems šeimos nariams, kurie nėra alergiški. Jeigu tokios galimybės neturite, dirbdami dėvėkite respiratorių.

♦ Kasdien keiskite drabužius. Dažniau skalbkite drabužius. Žiedadulkių sezono metu atlikti tyrimai rodo, kad ant lauke dėvimų marškinėlių per vieną dieną nusėda septyni milijonai žiedadulkių. Tai gali būti viena iš priežasčių, dėl kurios alergenai patenka į jūsų aplinką. Todėl ypač užteršti yra viešųjų patalpų plotai, kur lankosi daug žmonių. Dažniau skalbdami ir keisdami drabužius, sumažinsite alergenų kiekį jus supančioje aplinkoje. Nustatyta, kad skalbimo metu nuo audinių pašalinama 99,9 proc. žiedadulkių.

♦ Eidami miegoti prauskitės po dušu ir nepamirškite išsitrinkti plaukų. jūsų naudojamos kosmetinės odos ir plaukų priežiūros priemonės tarsi magnetas pritraukia žiedadulkes. Ant Jūsų odos ir plaukų nusėda alergenai, kuriuos jūs parsinešate į namus. Nenusineškite jų į savo lovas. Eidami miegoti nuplaukite juos ir miegosite saugiau.

♦ Gerkite daugiau žaliosios arbatos. Japonijos mokslininkų laboratoriniai tyrimai parodė, kad žaliojoje arbatoje esama tam tikro junginio, kuris blokuoja ląstelių receptorių dalyvavimą sukeliant ir palaikant alerginę reakciją. Žalioji arbata gali būti viena iš alerginius simptomus palengvinančių priemonių alergiškiems žmonėms.

♦ Nevartokite alkoholio. Vyno taurė nepadės susidoroti su sloga, ji net gali padaryti žalos ir pabloginti padėtį. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo beveik šeši tūkstančiai moterų, nustatyta, kad išgėrus daugiau kaip dvi stiklines vyno per dieną alergijos simptomai sustiprėja dvigubai net toms moterims, kurioms nebuvo diagnozuota alergija. Fermentacijos proceso metu gaminamas histaminas – cheminė medžiaga, kuri ir sukelia alergijos simptomus. Atsisakykite vyno, ypač to, kuriame yra sulfitų. Sulfitų dedama beveik į visus vynus, gaminamus pramoniniu būdu. Beje, daugiau jų būna baltajame ir saldžiame vyne.

♦ Papildykite savo mitybą omega-3 riebalų rūgštimis. Suvalgę žuvies vakarienei nepasveiksite, bet ji gali padėti palaikyti sveiką imuninę sistemą, mažinti uždegimą ir jautrumą alergijai. Omega-3 riebalų rūgščių gausite suvalgę riebios žuvies, graikinių riešutų ar vartodami sėmenų aliejų, žuvų taukų papildus.

♦ Gerinkite žarnyno būklę. Be reikiamo fermentų kiekio negalėtumėte palaikyti energinės pusiausvyros. Didžiąją dalį fermentų gamina žarnyno bakterijos, o kai pakinta žarnyno aplinka ir ima vešėti žalingos bakterijos, fermentų gamyba sutrinka. Tada nusilpsta imunitetas, kamuoja alergijos, trūksta energijos. Organizmo veiklą sureguliuoti galima vartojant daugiau fermentuoto maisto (vaisių ir daržovių). Organizmo fermentų aktyvumą padidinti galite retkarčiais praalkdami arba tiesiog saikingai valgydami (atsisakykite užkandžiavimų ir, kai jaučiate alkį, nevalgykite bet ko, palaukite, kol bus pagamintas šviežias ir visavertis maistas).

♦ Pradėkite gerti vaistus nuo alergijos. Jeigu žinote, kad esate alergiškas žiedadulkėms ir vartojate gydytojo paskirtus vaistus, nelaukite, kol pajusite pirmuosius simptomus. Nors manote, kad pavasaris prasideda balandį arba gegužę, pavasarinės alergijos simptomai gali pasireikšti anksčiau, todėl, pasitarę su gydytoju, pradėkite vartoti savo receptinius vaistus nuo alergijos 2–3 savaitėmis anksčiau.

Straipsnyje panaudota Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Parengė visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Rūta Čijunskaitė

 

 

 

 

 

 

Random Posts