Net ir nenuodingi grybai gali būti sunkios ligos ir mirties priežastimi

Mėgstate namuose konservuotus grybus? Rizikuojate susirgti pavojinga liga.

Mėgstantys konservuotus maisto produktus turėtų susirūpinti, nes rizikuoja susirgti pavojinga liga – botulizmu. Šiai ligai būdingas raumenų paralyžius, o esant sunkiam paralyžiui, galimas kvėpavimo nepakankamumas ir net mirtis. Dažniausiai užsikrečiama vartojant namuose pagamintus grybų ir kitų maisto produktų konservus. Užkrėsti botulotoksinu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo gerų. Vienintelis matomas požymis galintis apsaugoti nuo šios ligos – dėl susikaupusių dujų gali išsipūsti konservų dangteliai. Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12-36 valandų suvalgius maisto, kuriame yra botulotoksino. Apsinuodijus, pirmiausia atsiranda silpnumas, galvos svaigimas. Vėliau ligonis pradeda matyti lyg per rūką, jam dvejinasi akyse, atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Daugiau skaitykite čia.

Informacija parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenis.

Random Posts