Artėjant šv. Vėlykoms aktuali informacija apie kiaušinius

 

 

                                    Artėjant šv. Velykoms aktuali informacija apie kiaušinius Kokybiškas vištos kiaušinis yra kaloringas dietinis produktas, turintis 350 kJ energijos. Cheminė kiaušinio sudėtis yra nevienoda ir priklauso nuo vištos veislės, lesalo, laikymo būdo ir metų laiko. Vištų kiaušinis yra vienintelis produktas, kurį žmogaus organizmas įsisavina iki 97-98% ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Žmogaus organizmas geriau įsisavina virtus kiaušinius, negu žalius. Taip yra dėl to, kad kiaušinio baltyme esantys fermentai slopina virškinimo fermentų veiklą, todėl žalio kiaušinio baltymo dalis lieka neįsisavinta.

Vištos kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų. Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų – A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt. Vienintelė nepageidautina kiaušinio savybė – jame gana daug cholesterino, kurio didesnis kiekis nepageidaujamas žmogui. Todėl nereikia pamiršti, kad piktnaudžiauti kiaušiniais nereikėtų.

Kiaušiniai pagal savo kokybę skirstomi į A arba „šviežius“ ir B klasės. Parduotuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose gali būti parduodami ar naudojami tik A klasės kiaušiniai. B klasės kiaušiniais laikomi kiaušiniai neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų. Jie yra skirti tik maisto pramonės įmonėms.

A klasės kiaušiniai dar skirstomi į svorio kategorijas:

  • XL – labai dideli (73 g ir didesni);
  • L – dideli (63-73 g);
  • M – vidutiniai (53-63 g);
  • S – maži (iki 53 g).

Kiaušiniai, skirti žmonių maistui, turi būti tinkamai suženklinti. Ženklinimo išimtys yra taikomos smulkiems ūkininkams, kurie augina ne daugiau kaip 50 vištų savo ūkyje. Tokie kiaušiniai dažniausiai yra parduodami turgavietėse.

Ženklai ant kiaušinio nurodo:

  • Pirmasis skaičius – dedeklių vištų laikymo būdą:

1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose).

2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje).

3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai).

  • Viduryje žymens esančios raidės – šalį, kur yra laikomos vištos. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai turi ženklą LT.
  • Paskutiniai skaičiai žymenyje nurodo vištų dedeklių laikymo vietos (paukštyno) veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Ką svarbu žinoti perkant ir naudojant kiaušinius?

  • Pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse).
  • Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos).
  • Rekomenduojama kiaušinius laikyti uždaroje talpoje, +5°C – +18°C temperatūroje.
  • Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.
  • Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min).
  • Virti kiaušiniai sugenda greičiau, jei jų lukštai yra pažeisti ir mikrobai gali greičiau patekti į kiaušinio vidų. Todėl virtą kiaušinį patariama suvartoti per 24 valandas, ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo.
  • Velykoms ruošiamus kiaušinius dažykite tik maistiniais dažais, o kitokiais dažais numarginti kiaušinai tegul lieka šventinio stalo puošmena.

 

Straipsnyje panaudota Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Parengė visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Rūta Čijunskaitė

 

 

Random Posts